فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال شانزدهم شماره 57 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سید نبی الله قاسم تبار*، نیاز یوسفی، محبوبه حسینی، بدرالسادات دانشمند صفحات 1-19
    این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی آموزش موسیقی در افزایش تحول آگاهی واج شناختی کودکان پیش دبستان انجام شد. از جامعه کودکان 6-5 سال منطقه سه شهر تهران، 30 کودک انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه مداخله طی سه ماه (سه جلسه دو ساعته در هفته) موسیقی آموزش دیدند. برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. مهارت های واج شناختی کودکان هر دو گروه در پیش آزمون، پس آزمون و سه ماه بعد از دوران مداخله گری (پیگیری)، با استفاده از مقیاس آگاهی واج شناختی (سلیمانی و دستجردی-کاظمی، 1384) اندازه گیری شد. نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که آموزش موسیقی به طور معناداری آگاهی واج شناختی کودکان را افزایش داد. نتایج همچنین نشان داد تاثیر مداخله تا مرحله پیگیری دوام داشته است. چگونگی تاثیر فعالیت های موسیقایی بر آگاهی واج-شناختی کودکان به بحث گذاشته شد. نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که آموزش موسیقی به طور معناداری آگاهی واج شناختی کودکان را افزایش داد. نتایج همچنین نشان داد تاثیر مداخله تا مرحله پیگیری دوام داشته است. چگونگی تاثیر فعالیت های موسیقایی بر آگاهی واج شناختی کودکان به بحث گذاشته شد.
    کلیدواژگان: موسیقی، آگاهی واج شناختی، کودکان پیش دبستان
  • منصوره حاج حسینی*، زهرا نقش، مریم مرادبیگی صفحات 21-42

    هدف تحقیق شناسایی رابطه منزلت اجتماعی معلم با خودکارآمدی تحصیلی دانش آموز با میانجی گری ساختار هدفی کلاس است. جامعه آماری، دانش آموزان دختر مدارس متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 94-1393 و معلمین آن ها بوده است که با نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 400 معلم و دانش آموز انتخاب گردید. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و به طور دقیق تر تحلیل مسیر است و داده ها با استفاده از پرسشنامه های منزلت اجتماعی نویدی و برزگر (1382)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مک ایلروی و بانتینگ (2002) و پرسشنامه ساختار کلاس میگلی و همکاران (2000) با خرده مقیاس های : ساختارتبحری، رویکرد- عملکرد و اجتناب- عملکرد، جمع آوری شد. نتایج نشان داد خودکارآمدی با ساختار تبحری و رویکرد- عملکرد رابطه مثبت و معنی دار دارد. رابطه خودکارآمدی با زیر مولفه های منزلت اجتماعی مثبت و معنی دار بود. ساختار تبحری نیز به جز افزایش کارایی نظام آموزشی و اصلاح شیوه های تربیت معلم با دیگر زیر مولفه های منزلت اجتماعی رابطه مثبت و معنی دار داشت. ساختار رویکرد- عملکرد با ارتقای جایگاه تعلیم و تربیت رابطه مثبت و معنی دار داشت. مدل اولیه با میانجی گری ساختار تبحری اصلاح شد و شاخص های برازش به حد مطلوب رسید.

    کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، خودکارآمدی تحصیلی، ساختار هدفی کلاس
  • کامیار عظیمی*، مهدی عرب زاده، مرضیه امینی صفحات 43-69
    هدف این مطالعه بررسی رابطه جهت گیری هدف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی با تاخیر در رضامندی تحصیلی از طریق نقش واسطه ای یادگیری خودتنظیم بود. شرکت کنندگان پژوهش حاضر، شامل 220 نفر (124 نفر پسر و 96 نفر دختر) دانش آموزان مقطع متوسطه دوم دبیرستان های شهر اهواز بودند که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش، مقیاس های تاخیر در رضامندی تحصیلی بیمبنتی و کارابینیک، یادگیری خودتنظیم پینتریچ و دی گروت، هدف پیشرفت تجدیدنظر شده الیوت و موریاما و خودکارآمدی تحصیلی مورگان-جینکز مورد استفاده قرار گرفتند. پایایی و روایی مقیاس های به کار گرفته شده از طریق ضریب آلفای کرونباخ، تنصیف و تحلیل عامل تاییدی احراز گردید. با استفاده از نرم افزار SPSS، AMOS و با به کار گیری روش پریچر و هیز مدل پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اولا، جهت گیری هدف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی به صورت مستقیم و مثبت پیش بین یادگیری خودتنظیم بودند. ثانیا، یادگیری خودتنظیم نیز به صورت مستقیم و مثبت پیش بینی قوی برای تاخیر در رضامندی تحصیلی است. ثالثا، یادگیری خودتنظیم نقش واسطه ای بین جهت گیری هدف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی با تاخیر در رضامندی تحصیلی دارد. بنابراین، توجه به متغیر های شناختی و انگیزشی موثر از یک سو، از پیامدهای شکست در مدرسه می کاهد و از سوی دیگر محیطی مناسب برای افزایش یادگیری و بهبود عملکرد فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: جهت گیری هدف پیشرفت، خودکارآمدی تحصیلی، یادگیری خودتنظیم، تاخیر در رضامندی تحصیلی
  • عزت الله قدم پور، فضل الله حسنوند، مریم عبدالهی مقدم*، امین شاکرمی صفحات 71-95

    پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل سرزندگی تحصیلی بر اساس خودناتوان سازی با میانجی‎گری عشق به یادگیری، عزت‎نفس و مهارت‎های خودتنظیمی انجام شده است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموزان دختر و پسر دبیرستان های شهر پلدختر (حدودا 3990) بوده است که بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 350 نفر (175 دختر و 175 پسر) به روش تصادفی مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های خودناتوان سازی، سرزندگی تحصیلی، عزت‎نفس، عشق به یادگیری و خودتنظیمی را تکمیل کردند. یافته ها نشان داد که مدل مفهومی پژوهش با برازش مناسبی مورد تایید قرار گرفت. بر این اساس، بین خودناتوان سازی و سرزندگی تحصیلی رابطه منفی معناداری وجود دارد. علاوه بر این، دو متغیر عشق به یادگیری و عزت‎نفس در رابطه میان متغیرهای خودناتوان سازی و سرزندگی تحصیلی به طور معناداری نقش میانجی گر دارند. با این وجود، متغیر مهارت های خودتنظیمی به عنوان یک عامل میانجی گر در رابطه میان متغیرهای متغیرهای خودناتوان سازی و سرزندگی تحصیلی شناخته نشد. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که در وهله نخست، خودناتوان سازی عاملی است که می تواند اثرات زیان‎باری بر سرزندگی دانش آموزان در محیط مدرسه داشته باشد. به همین سبب، باید با بهره گیری از اثرات مثبت عواملی مانند افزایش عشق به یادگیری و عزت‎نفس، آثار منفی این رابطه را به طور چشم‎گیری کاهش داد.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، خودناتوان سازی، عشق به یادگیری، عزت‎نفس، مهارت‎های خودتنظیمی
  • کرامت الله جلیل نصرآباد سفلی، پروین کدیور*، غلامرضا صرامی صفحات 97-118

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه گری خودکارآمدی در ارتباط بین سبک های دلبستگی و سبک های اسنادی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان متوسطه دوم شهر یاسوج است . جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان متوسطه دوم مشغول به تحصیل شهر یاسوج در سال تحصیلی 96-95بودکه به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای به تعداد 523 نفر انتخاب گردیدند.برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه ی سبک های دلبستگی کولینز ورید (1990)،پرسشنامه ی سبک های اسنادی سلیگمن و همکاران (1979)، پرسشنامه ی خودکار آمدی تحصیلی جینک و مورگان (1999) استفاده گردید.داده ها به شیوه آماری تحلیل رگرسیون چندمتغیری با استفاده از نرم افزار SPSS مبتنی بر مراحل بارون وکنی و روش بوت استرپ با استفاده از نرم افزار اموس مورد تحلیل قرار گرفت .نتایج تحلیل ، نقش واسطه گری خودکارآمدی در ارتباط بین سبک های دلبستگی با سبک های اسنادی درونی منفی ، کلی مثبت و سبک دلبستگی اجتنابی با سبک اسناد کلی منفی را تایید می کند.با این وجود، نقش واسطه گری خودکارآمدی در ارتباط بین سبک های دلبستگی با سبک های اسنادی درونی مثبت ، پایدار مثبت ، پایدار منفی و سبک های دلبستگی ایمن ، اضطرابی - دوسوگرا با سبک اسنادی کلی منفی را رد می کند.

    کلیدواژگان: خودکار آمدی، سبک های دلبستگی، سبک های اسنادی، پیشرفت تحصیلی
  • سامان کمری سنقرآبادی*، محبوبه فولادچنگ، فرهاد خرمایی صفحات 119-148
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط شناخت اجتماعی و بهزیستی تحصیلی با نقش واسطه‎گری اهداف پیشرفت اجتماعی و هیجان‎های مثبت تحصیلی و اجتماعی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان کارشناسی دانشگاه شیراز بود که از میان آن ها تعداد 566 نفر (278 پسر و 288 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شناخت اجتماعی دانشجویان (نجاتی و همکاران، 1397)، مقیاس اهداف پیشرفت اجتماعی (ریان و شیم، 2008)، مقیاس امید به تحصیل (خرمایی و کمری، 1396)، مقیاس تحسین (شیندلر و همکاران، 2013)، سیاهه ی مشغولیت تحصیلی (سالملا- آرو و آپادایا، 2012) و سیاهه ی فرسودگی تحصیلی (سالملا- آرو و همکاران، 2009) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. مطابق یافته ها شناخت اجتماعی به واسطه ی هدف رشدیافتگی اجتماعی اثری غیرمستقیم و مثبت بر امید به تحصیل و تحسین داشت. هدف رشدیافتگی اجتماعی نیز به واسطه ی هیجان های مثبت امید به تحصیل و تحسین دارای اثری غیرمستقیم و مثبت بر مشغولیت تحصیلی و اثری غیرمستقیم و منفی بر فرسودگی تحصیلی بود. همچنین هدف اثباتی- گرایشی اجتماعی به واسطه هیجان اجتماعی تحسین به طور غیرمستقیم و منفی بر مشغولیت تحصیلی تاثیر داشت. طبق این نتایج، شناخت اجتماعی با افزایش هدف رشدیافتگی اجتماعی سبب افزایش هیجان های مثبت امید به تحصیل و تحسین شده و از این طریق بهزیستی تحصیلی (مشغولیت تحصیلی و فرسودگی تحصیلی) را تحت تاثیر قرار می دهد. می توان نتیجه گرفت که در حیطه ی بهزیستی تحصیلی متغیرهایی مانند شناخت اجتماعی، اهداف پیشرفت اجتماعی و هیجان های مثبت تحصیلی و اجتماعی می توانند نقش مهمی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت اجتماعی، بهزیستی تحصیلی، هیجان های مثبت تحصیلی و اجتماعی، شناخت اجتماعی
  • احمد رستگار*، محمدحسن صیف، زهرا علی محمدی معدنویی، مرضیه تاجوران صفحات 149-169

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سرمایه های روان شناختی در رابطه میان ادراک از رهبری اصیل و هیجانات منفی تدریس معلمان در میان دبیران مقطع متوسطه دوم شهر شیراز در قالب یک مدل علی انجام شد. برای این منظور 345 نفر از معلمان (155 مرد و 190 زن) مقطع متوسطه دوم شهر شیراز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه رهبری اصیل آوولیو و گاردنر (2005)، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز، آوولیو و آوی (2007) و پرسشنامه هیجانات تدریس فرینزل (2010) پاسخ دادند. داده های به دست آمده از نمونه با استفاده از نرم افزار آماری LISREL و به روش تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد ادراک از رهبری اصیل دارای اثر مستقیم و مثبت بر سرمایه های روان شناختی هستند. به علاوه، سرمایه های روان شناختی بر هیجان های منفی تدریس دارای اثر مستقیم، مثبت و معنادار بودند. مطابق با یافته ها، خودآگاهی، اخلاق مداری، پردازش متوازن و شفافیت رابطه ای از طریق نقش واسطه خوش بینی، خودکارآمدی، امیدواری و تاب آوری بر هیجانات منفی تدریس دارای اثر غیرمستقیم و معنادار بودند.

    کلیدواژگان: ادراک از رهبری اصیل، سرمایه روان شناختی، هیجانات منفی تدریس، معلم
  • مسیب یارمحمدی واصل*، اکبر عروتی موفق، مهری حصارخانی صفحات 171-187

    هدف این پژوهش مطالعه تاثیر آموزش آموزه های قرآن بر کنترل خشم دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر همدان که در سال تحصیلی 94-1393 بود. نمونه پژوهش 40 دانش آموز دختر به روش نمونه گیری در دسترس از دبیرستان شهید حجه فروش انتخاب شدند و به طور تصادفی 20 نفر در گروه کنترل و 20 نفر آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایش برنامه آموزش آموزه های قرآن بر کنترل خشم را دریافت کردند و گروه کنترل این آموزش را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه کنترل خشم رضاخانی بدست آمد. نتایج حاکی از آن بود که آموزش آموزه های قرآن در کنترل خشم دانش آموزان تاثیر داشت. هچنین آموزش آموزه های قرآن بر مولفه های کیفیت احساسات، کیفیت روابط شخصی و کیفیت روابط اجتماعی موثر بود (05/0 <P). بنابراین نتایج این پژوهش نشان داد که تاثیر آموزش آموزه های قرآن بر کنترل خشم می تواند به منزله یک روش مداخله ای مفید، برای کاهش خشم در دانش آموزانی که در کنترل خشم مشکل دارند، به کار رود.

    کلیدواژگان: کنترل خشم، خشم، آموزش قرآن، آموزه های قرآن
  • لیلا مصدق، بابک نصیری فرقانی*، افسانه زمانی مقدم صفحات 189-220

    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدلی به منظور ایجاد شبکه های یادگیری دانشجویی در تحصیلات تکمیلی دانشگاه های آزاد شهر تهران بوده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و از رویکرد کیفی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه صاحبنظران، اساتید و مدیران ارشد حوزه مدیریت آموزشی و یادگیری است که در زمینه یادگیری مجازی تجربه و حضور دارند. جهت نمونه گیری برای انجام مصاحبه های عمیق از روش نمونه گیری هدفمند تا اشباع نظری با روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات برای سوالات پژوهش در این پژوهش از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردیده است و با استفاده از سه فرایند همپوش در فرایند تحلیل تیوری مفهوم-سازی بنیادی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی به تحلیل یافته ها پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان داد: " یادگیری شبکه ای و تیمی و تعامل" به عنوان کانونی یا مقوله محوری مطرح شده اند. مقوله های " انگیزه های دانشجویان، برنامه ریزی شبکه های یادگیری و امکانات و تدارکات" به عنوان عللی تلقی می شوند که نقش فعال در ایجاد شبکه های یادگیری دانشجویی در تحصیلات تکمیلی نقش داشته و تا این عوامل مهیا نشوند یادگیری شبکه ای شکل نمی گیرد. مهمترین راهبردهای اتخاذ شده در این پژوهش عبارتند از: " شبکه سازی، پشتیبانی، چرخه دانش و ارشادگری". شرایط بستر در پژوهش کنونی مقوله های " مشکلات دانشجویان، جو محیطی و گروه دانشجویان و اساتید" هستند. مقوله های " درگیری دانشجویان و ساختار سازمانی دانشگاه" به عنوان شرایط مداخله گر الگوی پارادایمی مورد توجه قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: یادگیری، شبکه یادگیری، یادگیری شبکه ای، شبکه های یادگیری دانشجویی، نظریه داده بنیاد
  • مریم رجبیان ده زیره*، فریبا درتاج، صلاح اسمعیلی گوجار، سعید پورروستایی اردکانی صفحات 221-249
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبیه سازی آموزشی مبتنی بر رایانه بر مهارت های حل مسئله و توانایی شناختی دانش آموزان می باشد. روش پژوهش شبه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان چهارم ابتدایی منطقه دو شهر تهران در سال تحصیلی 96-95 می باشند که 60 نفر از آن ها (30 نفر گروه آزمایش و 30 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. گروه آزمایش با استفاده از شبیه سازی PhET و گروه کنترل به روش سنتی در شش جلسه یک ساعته آموزش دیدند. پیش آزمون -پس آزمون دو گروه با استفاده از پرسشنامه اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه حل مسئله هپنر و پترسن (1982) و توانایی شناختی نجاتی (1392) می باشد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، بین نمرات پس آزمون دو گروه در متغیر حل مسئله و مولفه های آن (اعتماد به حل مسایل، سبک گرایش-اجتناب و کنترل شخصی) و متغیر توانایی شناختی و مولفه های آن (حافظه، کنترل مهاری و توجه انتخابی، تصمیم گیری، توجه پایدار، شناخت اجتماعی و انعطاف پذیری شناختی) تفاوت معنی داری وجود دارد اما در مولفه برنامه ریزی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج پژوهش نشان داد شبیه سازی آموزشی مبتنی بر رایانه بر مهارت های حل مسئله و توانایی شناختی در دانش آموزان تاثیر دارد و باعث افزایش مهارت های حل مسئله و توانایی شناختی در دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی آموزشی، مهارت های حل مسئله، توانایی شناختی، دانش آموزان
  • امیدعلی محمدویردی*، مسعود شریفی، جلیل فتح آبادی، وحید نجاتی، امین محمد محمدویردی صفحات 251-264
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین چرخه های شبانه روزی با حافظه کاری دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری دانش آموزان دختر پایه یازدهم علوم انسانی بخش مرکزی شهرستان خدابنده به تعداد 167 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای دو کلاس از دو آموزشگاه به تعداد 40 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند، به مدت دو هفته به صورت چرخشی در نوبت های صبح (8، 30/9 و 11) و بعد از ظهر (13، 30/14 و 15/16) مورد آزمون قرار گرفتند. برای سنجش نوع تیپ زمانی دانش آموزان از پرسش نامه هورن و استبرگ (1976) و سنجش حافظه کاری از فرم های موازی حافظه کلامی محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین کارآیی حافظه کاری دانش آموزان در ساعت های مختلف روز (017/0 = Pو 82/2 = F) همچنین رو ز های مختلف هفته (0005/0 > P و 8/16 = F) تفاوت معنی دار وجود دارد. تفاوت کارآیی حافظه کاری بین تیپ های زمانی صبحگاهی، میانی و عصر گاهی معنی دار نبود (742/0 = Pو 301/0= F). کارآیی حافظه کاری دانش آموزان بر حسب تیپ های-زمانی در ساعات مختلف روز متفاوت بود (001/0 = Pو 06/3 = F).

    نتیجه گیری:

     با توجه به متفاوت بودن کارآیی حافظه-کاری دانش آموزان از نظر چرخه های شبانه روزی و هفتگی ضروری است که این یافته ها در فرایند یاددهی و یادگیری دانش-آموزان در محیط های آموزشی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تیپ زمانی، چرخه شبانه روزی، چرخه هفتگی، حافظه کاری
  • محمد محمودی بورنگ*، محسن آیتی صفحات 265-282
    غرقگی مفهومی برگرفته از روان شناسی مثبت است که در آن، فرد با سطحی از مهارت یا تمرکز و با هوشیاری، کاملا در یک فعالیت درگیر می شود. هدف از پژوهش حاضر، تبیین مبانی روان شناختی عناصر برنامه درسی، مبتنی بر نظریه غرقگی بود. روش پژوهش حاضر، کیفی از نوع جستار نظرورزانه بود. به منظور دست یابی به داده های موردنظر از روش مطالعه و بررسی متون و آثار صاحب نظران حوزه مطالعاتی «غرقگی» و روانشناسی مثبت استفاده شد. در مرحله بعد داده های گردآوری شده مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته و با توضیح مفاهیم و بررسی شرط های لازم به تحلیل مفاهیم و استنباط عناصر پرداخته شد. نتایج بیانگر این بود که در صورتی که اهداف، از قبل مشخص شده، دقیق، شفاف و شخصی سازی شده؛ یادگیرنده، مستقل، با انگیزه، برخوردار از اعتماد به نفس؛ معلم(یاددهنده) تسهیل گر باشد، برنامه درسی مبتنی بر این نظریه خواهد بود. هم چنین روش یاددهی یادگیری مبتنی بر نظریه غرقگی روش بازی محور، آموزش انفرادی برنامه ای و حل مسیله؛ محیط، ساختارمند، امن و هدایت کننده و هم چنین ارزشیابی و ارایه بازخورد فوری، خود ارزیابی و ارزشیابی تشخیصی از جمله روش های ارزشیابی برنامه درسی مبتنی بر نظریه غرقگی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت، غرقگی، عناصر برنامه درسی
  • سید علی شریف زاده، احمد برجعلی، حسین اسکندری*، نورعلی فرخی، فرامرز سهرابی صفحات 282-301

     این پژوهش با هدف شناسایی ویژگی های روانشناختی در جذب معلمان ابتدایی انجام گرفته است، از آنجایی که آموزش وپرورش دوره ابتدایی در تکوین رشد شناختی، عاطفی، و اجتماعی کودکان، نقش مهمی بعهده دارد، بدیهی است که معلمان دوره ابتدیی هم به جهت دانش و هم به لحاظ مهارت های فنی باید سرآمد معلمان دوره های دیگر تحصیلی باشند. تحقیق حاضر به روش کیفی انجام شده، و از فرایند کد گذاری برای دسته بندی داده ها استفاده شده است، جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 12 نفر از صاحب نظران تعلیم وتربیت کشور بوده است، نمونه گیری بصورت هدفمند، ابزار پرسشنامه نیمه ساختارمند، گردآوری داده ها در مصاحبه با 12 نفر از صاحب نظران در نظام تعلیم وتربیت کشور که مسلط به دانش روانشناختی بودند، به اشباع نظری رسید. یافته های این پژوهش را می توان در سه دسته بیان کرد، دسته اول ویژگی های شناختی شامل: قدرت تحلیل، درایت، خلاقیت و نوآوری، تفکر انتقادی، هوش بالا و حافظه قوی. دسته دوم ویژگی های عاطفی شامل: خوش رویی و خوش خلقی، علاقه به معلمی، ثبات عاطفی، فروتنی و انصاف. و دسته سوم ویژگی های شخصیتی شامل: صداقت، مسئولیت پذیری، سعه صدر، آراستگی، مدیریت کلاس، وارستگی، تعامل اجتماعی بالا، مثبت اندیشی و عزت نفس است. مهم ترین نتایج این تحقیق بیانگر تاثیر ویژگی روانشناختی معلمان، در ارتقای کفایت و صلاحیت حرفه ای آنان بوده و به کارایی و اثریخشی نظام آموزشی منجر خواهد شد، و لذا توجه به این ویژگی ها معلمان شایسته تری را جذب نظام تعلیم وتربیت می نماید.

    کلیدواژگان: ویژگی های شناختی، عاطفی، شخصیتی، جذب و انتخاب، معلم ابتدایی
  • مهران سلیمانی، نیلوفر کاظمی منیر* صفحات 305-326
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای مغز (TDCS) بر افزایش انعطاف پذیری شناختی و سرعت پردازش کودکان با نارسایی توجه/ فزون کنشی (ADHD) انجام شده است. این پژوهش از نظر روش از نوع نیمه آزمایشی پیش-آزمون- پس آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کودکان مبتلا به نارسایی توجه/ فزون کنشی (ADHD) مراجعه کننده به مراکز و کلینیک های درمان اختلالات رفتاری کودکان در شهر ارومیه در 3 ماهه اول سال 98 را شامل می شود. تعداد 30 نفر از کودکان مبتلا به نارسایی توجه/ فزون کنشی (ADHD) مراجعه کننده به کلینیک پیشگامان امید در شهر ارومیه در 3 ماهه اول سال 98 به-عنوان نمونه پژوهش انتخاب و با روش نمونه گیری تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش و گواه گنجانده شدند. ابزار پژوهش شامل آزمون سرعت پردازش وکسلر و انعطاف پذیری شناختی بود. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 10 دقیقه ای در معرض درمان تحریک الکتریکی مستقیم از فراجمجمه ای مغز (TDCS) قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با آزمون کواریانس چندمتغیره و از طریق نرم افزار 19 Spss مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد مداخله TDCS بر افزایش انعطاف پذیری شناختی (05/0 >P) و سرعت پردازش (01/0 > P) کودکان با نارسایی توجه/ فزون کنشی (ADHD) اثربخش بود. با توجه به نتایج می توان گفت مداخله درمانی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای مغز (TDCS) می تواند در ارتقاء کارکردهای اجرایی مانند انعطاف پذیری شناختی و سرعت پردازش در کودکان ADHD موثر باشد.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای مغز، انعطاف پذیری شناختی، سرعت پردازش، نارسایی توجه، فزون کنشی
|
  • Seyyed Nabiollah Ghasemtabar *, Niyaz Yousefi, Mahboobeh Hosseini, Badrosadat Daneshmand Pages 1-19
    The present research was conducted for the purpose of determining the effectiveness of music education for increasing the development of phonological awareness in preschool children. From the population, consisting of 5-6 years children of the 3rd district of Tehran, 30 children were selected and assigned into two groups of experiment and control groups. The intervention group received music education for 3 months (3 sessions per week). Phonological skills of the children of both groups were measured through the Phonological Awareness Scale (Soleimani & Dastjerdi Kazemi, 1384), in the pre-test, post-test, and three months after the intervention period (follow-up). Results of the mixed variance analysis indicated that music education significantly increased the phonological awareness of the children in all the three dimensions of syllable awareness, intra-syllabic awareness, and phoneme awareness. Results also showed that the impact of the intervention had been consistent until the follow-up stage. It can be concluded that music can be used as an effective strategy for the phonological development of pre-schoolers
    Keywords: music, phonological awareness, Preschoolers
  • Mansooreh Hajhosseini *, Zahra Naghsh, Maryam Moradbeygi Pages 21-42

    The aim of this study was to investigate the relationship of the social status of a teacher with students’ academic self-efficacy through the madiation of the target structure of the classroom. The population consisted of secondary school female students studying during the academic year of 2014-15 at all public secondary schools and their teachers in Tehran, randomly selected through the multi-stage cluster sampling method. The research method was descriptive and correlational, and was done through path analysis.. Furthermore, the data was collected using a questionnaire. For data collection, teachers answered the Navidi-Barzegar Social Status Questionnaire (2003) with the alpha coefficient 0.84, and students answered the MacIlory & Bunting Academic Self-Efficacy Questionnaire (2002) with the alpha coefficient of 0.81 and the Miguel et al Class Structure Questionnaire (2000) including the subscales of mastery target structure, approach target structure, and performance-avoidance target structure.The results showed that academic self-efficiency of the students had a significant positive relationship with mastery structure and performance-approach structure. All of subcomponents of the actual social status of a teacher showed positive and significant relationships with students' self-efficacy. The mastery structure of the classroom had a significant positive relationship with actual social status, promotion of education status, provision of amenities, and applying the policy of teachers' participation. The performance-approach structure had a significant positive relationship with the promotion of education status. Finally, the initial version of the model was modified through the mediating role of the mastery structure, and the fitting indicators became desirable.

    Keywords: Social Status, Academic Self-Efficacy, Class Target Structure
  • Kamyar Azemi *, Mehdi Arabzadeh, Marziyeh Amini Pages 43-69
    The aim of this study was to investigate the relationship between achievement goal orientation and academic self-efficacy with academic delay of gratification through the mediating role of self-regulation learning. Participants of the present study included 220 students (124 boys and 96 girls) of high school students in Ahvaz city who were selected by multi-stage random sampling. In order to measure the variables of the research, scales was used in the study of Bembenutty and Karabenick academic delay of gratification, Pintrich and de Groot self-regulation learning, Elliot & Murayama achievement goal orientation and Morgan-Jinque's academic self-efficacy and Morgan-Jinks academic self-efficacy. The reliability and validity of the scales used through the Cronbach's alpha coefficient, split-half and confirmatory factor analysis were established. Using the SPSS and AMOS software and the Preacher and Hayes method the proposed model was investigated. The results showed that, first, the direction of the achievement goal orientation and academic self-efficacy were directly and positively predictive of self-regulation learning. Secondly, self-regulation learning is directly and positively predictive of academic delay of gratification. Thirdly, self-regulation learning has a mediating role between the achievement goal orientation and academic self-efficacy with academic delay of gratification. Therefore, attention to effective cognitive and motivational variables from one side, reduces the consequences of failure in the school and, on the other side, provides a suitable environment for increasing learning and improving performance.
    Keywords: achievement goal orientation, academic self-efficacy, self-regulation learning, Academic Delay of Gratification
  • Ezatolah Ghadam Poor, Fazlolah Hasanvand, Maryam Abdolahi Moghadam *, Amin Shakarami Pages 71-95

    The purpose of this study was to explain the academic buoyancy model based on self-handicapping through the mediating role of love of learning, self-esteem, and self-regulation skills.The statistical population of this study included all male and female students of high schools in Poldokhtar city, which included about 3990 students. According to the Krejcie and Morgan's table, 350 people (175 girls and 175 boys) were selected as samples based on the multi-stage sampling method. The self-handicapping, academic Buoyancy, love of learning, self-esteem and Buffard et al self-regulatory skills scales were used to collect the data.Data analysis showed that the conceptual model of the research was confirmed with proper fitness, and self-handicapping had a significant negative effect on academic Buoyancy and all of the mediating variables. More importantly, love of learning and self-esteem had positive mediating roles in the effect of self-handicapping on academic Buoyancy. Although self-handicapping had a significantly negative effect on self-regulation skills, this variable had not a mediating role on the adolescent's academic buoyancy.It can be concluded that self-handicapping is a factor that can have damaging and destructive effects on the student’s academic buoyancy and other educational outcomes in the school setting. For this reason, it is necessary to use the positive effects of factors such as love of learning and self-esteem to overcome on negative impact of self-handicapping.

    Keywords: Academic buoyancy, Self-handicapping, love of learning, Self-esteem, self-regulation skills
  • Keramat Jalilnasrabadsofla, Parvin Kadivar *, Gholamreza Sarami Pages 97-118

    Determining the quality of the Mediating Role of Self-efficacy in Relation with Attachment and Attribution Styles with Academic Achievement of Students of Yasuj, constitute the aim of this research. The statistical community of the research, consist of all high school students of Yasuj, in academic year 2016-2017, which 532 of them has been chosen through multistage random sampling. Attachment scale (Collins & Read, 1990), Attribution Styles Questionnaire (Seligman et al., 1979), and Academic Self-efficacy Scale (Morgan and Jinks, 1999), is used for collecting the data. In addition, the results analyzed according to the Baron and Kenny steps through SPSS, and Bootstrap method by the use of Amos software. The results, admit the mediating role of self-efficacy between Attachment Style with Negative Internal Attribution style, Positive General Attribution Style and Avoidant Attachment Style with Negative General Attribution Style. However, the mediating role of self-efficacy is rejected in relation between Attachment styles with Positive Internal Attribution Style, Positive Stable Attribution style, Negative Stable Attribution Style and Secure Attachment Style, Anxious-ambivalent Attachment Style with Negative General Attribution Style.

    Keywords: Auto-llegar, Estilos de archivo adjunto, Estilos documentales, Avance educativo
  • Saman Kamari *, Mahboobeh Fouladchang, Farhad Khormaee Pages 119-148
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between social cognition and academic well-being through the mediating roles of social achievement goals and academic and social positive emotions. The statistical population consisted of all Shiraz University undergraduate students, from which 566 (278 boy and 288 girl) students were selected through the random multi-stage cluster sampling method. The research instruments included the Social Cognition Questionnaire (Nejati, & et al., 2019), Social Achievement Goals Scale (Ryan, & Shim, 2009), Academic Hope Scale (Khormaee, & Kamari, 2017), Admiration Scale (Schindler, & et al., 2013), Academic Engagement Inventory (AEI) (Salmela-Aro, & Upadyaya, 2012), and Academic Burnout Inventory (ABI) (Salmela-Aro, & et al., 2009). Data were analyzed by structural equation modeling. The findings showed that social cognition had an indirect and positive effect on academic hope and admiration through the  mediating role of the social development goal. Social development goal had an indirect and positive effect on academic engagement and an indirect and negative effect on academic burnout through the mediating role of positive emotions of academic hope and admiration. Furthermore, the social demonstration- approach goal had an indirect and negative effect on academic engagement through the mediating role of admiration social emotion. According to these results, social cognition, with the increase of social development goal, increased the positive emotions of academic hope and admiration, and in this way, affected academic well-being (academic engagement and academic burnout). It can be concluded that in the domain of academic well-being, some variables like social cognition, social achievement goals, and academic and social positive emotions can play important roles.
    Keywords: Social Achievement Goals, academic well-being, Academic, Social Positive Emotions, social Cognition
  • Ahmad Rastegar *, MohammadHasan Seif, Zahra Ali Mohammadi Madanoei, Marzieh Tajvaran Pages 149-169

    This study is conducted to investigate the mediator role of psychological capitals in relationship between perceived relations of authentic leadership and negative excitements of teaching among high secondary school teachers in Shiraz province in the form of a causal model .For this purpose , 345 teachers (155 men and 190 women) of high secondary school teachers in Shiraz province has been selected by using the cluster multistage sampling and they responded to Authentic Leadership Questionnaire of Olive and Gardner (2005) , Psychological Capital Questionnaire of Luthans, Olive and Avi (2007) and excitements of teaching questionnaire of Frinzl (2010) .Obtained data of sample were analyzed by using the statistical software LISREL and by path analysis . results showed that perception dimensions of authentic leadership has a direct and positive effect on psychological capital . In addition, psychological capital has a direct , positive and meaningful effect on negative teaching excitements. According to the findings, consciousness, ethical-oriented , processing balance and relational transparent through the mediating role of optimism, self-efficacy, hope and resilience has a indirect and meaningful effect on the negative teaching excitements.

    Keywords: Perception of Authentic Leadership, psychological capital, negative Teaching Excitements, Teacher
  • Mosayeb Yarmohamadi Vasel *, Akbar Orvati, Mehri Hesarkhani Pages 171-187

    The purpose of this research was to study the effect of the qur'an instruction on anger control in students. The method of research was a quasi-experimental method, with a pre-test and post-test design and experimental and control groups. The statistical population included all the girl students of high school at the Hamedan city. The research sample included 40 girl students selected through  the available sampling method. They were selected from the Shahid Hajjeh Foroush high school, and randomly, 20 people were assigned to the control group and 20 people to the experimental group.The experimental group received a training program regarding the effect of Quran on anger control, and the control group did not receive this training. Data were collected with using the Reza Khani's Anger control questionnaire. The results indicated that teaching of the Quran affected anger control in the students. Also, the results showed that teaching of the Quran was effective for the components of the intensity of anger, anger in personal relationships. and anger in social relationships (P <0.05). Therefore, the results of this study showed the effect of the Quran instruction on anger control in students. Thus, such an instruction could be used as a useful interventional method to reduce anger in students with an anger control problem.

    Keywords: anger control, anger, Training of Quran, Quran Instruction
  • Leila Mosaddeq, Babak Nasiri Forghani *, Afsaneh Zamani Moghaddam Pages 189-220

    The main purpose of this article was to present a model to produce a student-learning network at advanced studies at Tehran Azad Universities. In this research, a qualitative approach was used to reach a functional goal. The database of this research was collected from experts in the domain of learning and educational management with experience in virtual learning. For the deep interviews, the samples were collected based on the targeted sampling to reach theoretical saturation using the snowball sampling technique. To collect the data and information required for the questionnaire, a semi structured interview was. In order to analyze the data, three overlapped processes, containing an open coding, axial coding, and selective coding, were implemented. The results of the experiment showed that learning in a network, team working, and interaction between members were  the focal points .Student’s motivation, learning network planning and managing, and facilities played active roles in the development of students’ learning network at the advanced studies level and without these factors, learning network would not be accomplished. The determining factors in this research included students’ difficulties and challenges, the university atmosphere, and conflicts between students and faculties. In addition, conflicts between students and the university was considered an interruptive parameter in this paradigm pattern. The outcome of electing qualified managers, in this research, includes individuals’ positive consequences, positive organizational results, and negative outcomes.

    Keywords: Learning, Learning Network, Network Learning, Student Learning Networks, Foundation Data Theory
  • Maryam Rajabiyan *, Fariba Dortaj, Salah Esmaeili Gojar, Saeed Pourrostaei Pages 221-249
    The aim of present study was to investigate the effect of computer-based educational simulation on problem-solving skills and cognitive ability of students. The research method was quasi-experimental and with a pre-test-posttest design including a control group. The statistical population of this study was all the fourth grade elementary students in Tehran's 2nd district in the academic year of 2016-2017. Sixty  of them (30 in the experimental group and 30 in the control group) were selected as the sample by the available sampling method. The experimental group was trained using the PhET simulation, and the control group was trained with the traditional method in six sessions, each lasting an hour. The pre-test-posttests of the two groups were performed using a questionnaire. The research tools were the Heppner&Peterson’s (1982) and  Nejati’s (2013) cognitive ability questionnaires. Analysis of the research data was performed with the Multivariate Covariance Analysis. The research findings showed that after controlling the effects of the pre-test, there was a significant difference between the post-test scores of the two groups in the problem solving variable and its components (self-confidence in problem solving, proximity-avoidance style, and personal control, and the cognitive ability variable and its components (memory, inhibitory control and selective attention, decision making, sustain attention, social cognition and cognitive flexibility). However, there was no significant difference in the planning component between the two groups. The results of the research showed that the computer-based educational simulation had an effect on the problem-solving skills and cognitive ability of students and increased the problem-solving skills and cognitive ability of students.
    Keywords: Educational simulation, Problem– solving skills, Cognitive Ability, students
  • Omidali Mohammadverdi *, Massoud Sharifi, Jalil Fathabadi, Vahid Nejati, Aminmohammad Mohammadverdi Pages 251-264

    The purpose of the present study was to determine the relationship between circadian cycles and working memory of students.

    Methods

    The research was done using the correlation method. The statistical population consisted of the female students of the 11th grade in the central part of the Khodabandeh county,  from whom, 40 students were selected from two classes by random cluster sampling . They were tested for two weeks in two turns in the morning (at 8, 9.30, 11) and in the afternoon (at 13, 14.30, 16.15). The Horn and Stoberg (1976) questionnaire was used to assess the chronotype, and tests of equivalent forms of verbal memory assessment was used to measure the working memory. The mixed analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    there was a significant difference between the efficiency of students' working memory at different hours of the day (f =2/82, p = 0/017) as well as the different days of the week (f =16/8, p < 0/0005). Differences in the efficiency of working memory were not significant among the chronotypes of morning, afternoon, and evening (f =0/301, p = 0/742). The efficiency of students' working memory was different according to the cronotype in different hours of the day (f =3/06, p = 0/001).

    Conclusion

    It is essential to pay attention to the circadian and weekly cycles in student education.

    Keywords: circadian cycles, chronotype, weekly cycles, Working memory
  • Mohammad Mahmoodi Booreng *, Mohsen Ayati Pages 265-282
    Flow is a concept that comes from positive psychology, in which one becomes fully involved in an activity with the skill or focus and alertness. The purpose of this study was to explain the psychological foundations of flow theory based curriculum elements. The research method was qualitative in the form of a theoretical query. To obtain the desired data, the literature and works of experts on "Flow" and positive psychology were used to study the literature. Next, the collected data were analyzed. concepts were analyzed, conditions were analyzed, and elements were analyzed. The results indicated that the goals should be predetermined, accurate, transparent, and personalized; the independent learner should be motivated and confident; the teacher should be the facilitator, the curriculum should be theory-based. Both teaching methods were based on the game-based drowning theory, planned individual learning and problem-solving, structured, safe and guided environments, as well as providing immediate feedback, self-assessment and diagnostic evaluation including curriculum evaluation methods according to the flow theory.
    Keywords: positive psychology, Flow, Curriculum Elements
  • Seyd Ali Sharifzadeh, Ahmad Borjali, Hosseun Eskandari *, NoorAli Farrokhi, Faramarz Sohrabi Pages 282-301

    This research has been done due to the objective of Specifying psychological characteristics in choosing of the teachers of preliminary schools. As This period has a major role in actualizing cognitive, social and emotive growth, it is evident that preliminary teachers should be master than other teachers in knowledge and skill. The research method is qualitative and the data has been analyzed by coding process. The population, in the first stage, consists of 12 scholars of education and in the second stage, 377 teachers of 19 zones of Tehran. The sampling is purposeful (Extreme or deviant case sampling), the instrument is semi-structured questionnaire and the gathering of data, variables and concepts has got saturation through interviewing 12 scholars of effective persons in area of education and master in knowledge of psychology. The findings of this research can be divided in 3 categories that include the psychological characteristics of teachers: The first category is cognitive dimension that consists of analysis power, tact, creativity, innovation, critical thinking, high IQ and powerful memory. The second one is emotional dimension which includes cheerfulness, good temper, interest in teaching, emotional stability, humility, modesty and fairness. The third one is Personality features that consists of honesty, responsibility, tolerance, adornment, class management, purity, high social interaction, positive thinking, self-respect and self-cofidence. The most important result of this research is that the psychological characteristics of teachers are the essential factors in promoting their professional proficiency that should be considered in their selection.

    Keywords: Cognitive, emotional & personality characteristics, applying, choosing, teachers of preliminary schools
  • Mehran Soleymani, Niloofar Kazemimonir * Pages 305-326
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of the direct transcranial electrical stimulation (T DCS) for enhancing cognitive flexibility and processing speed in ADHD children. This research was a quasi-experimental study with a pre-test, post-test, and a control group. The statistical population of the study included all children with ADHD who referred to behavioral disorders treatment centers and clinics in Urmia during the first three months of the year. Thirty children with ADHD referring to the Omid Pioneer Clinic in Urmia during the first three months of Spring in the year 2019 were selected by the simple random sampling method. Two experimental and control groups were included. The two groups completed the Wechsler processing speed test and cognitive flexibility before and after the intervention. The experimental group was exposed to the direct electrical stimulation of the skull (TDCS) for 10 sessions, each lasting for 10 minutes. The data were analyzed by SPSS 19 software using the univariate and multivariate analysis of covariance. Results of the covariance analysis showed that the TDCS intervention was effective for increasing the cognitive flexibility (P <0.05) and processing speed (P <0.05) in children with ADHD. Based on the results, it can be stated that the direct transcutaneous electrical stimulation therapy (TDCS) is one of the applied therapies in enhancing executive functions such as cognitive flexibility and processing speed in ADHD children.
    Keywords: Transcranial Direct Electrical Stimulation (TDCS), Cognitive flexibility, Processing Speed, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD)